Zbliża się Wielkanoc, która jest doskonałą okazją do spotkania się z bliskimi, ale to także czas, gdy na stołach królują tradycyjne potrawy i wypieki. Święto ożywia zmysły i zachęca do delektowania się wyjątkowymi smakami. W związku z tym, na naszych stołach gościć będą nie tylko klasyczne dania, ale także specjalnie przygotowane wypieki, które dostarczą niezapomnianych doznań kulinarnych. Galeria Wypieków Lubaszka przygotowała na ten okres wyjątkowe słodkości, które dopełnią ucztę.
Wielkanoc = mazurek
Tradycja jedzenia mazurków w okresie Wielkanocy sięga głęboko w historię i ma swoje korzenie w kulturze i zwyczajach wielu narodów, zwłaszcza tych o chrześcijańskim rodowodzie. Co więcej, w dawnych czasach mazurki były wypiekami luksusowymi, często spożywanymi tylko od święta, co czyniło je wyjątkowym elementem wielkanocnego stołu. Kształt, dekoracje i składniki mazurków różnią się w zależności od regionu oraz tradycji rodzinnych. W naszej ofercie znajdują się cztery propozycje: mazurek tradycyjny, czekoladowy, kajmakowy oraz migdałowy.
Pierwszy z nich to połączenie kruchego ciasta z aromatycznym nadzieniem różanym. Mazurek tradycyjny będzie do kupienia w naszych sklepach od piątku 22 marca. Mazurek czekoladowy to propozycja dla miłośników kakao, orzechów oraz wiśni. To połączenie dostępne będzie w sprzedaży od poniedziałku 25 marca. Na mazurek kajmakowy trzeba będzie chwilę poczekać, ale zdecydowanie warto sięgnąć po tę słodycz. Już od wtorku 26 marca w sklepach. Poza tym oferujemy mazurek migdałowy, który zdecydowanie zadowoli miłośników orzechów. Przekładany aromatycznym nadzieniem morelowym tworzy wspaniałą symfonię smaków. Do schrupania od piątku 22 marca.
Babki wielkanocne
Babki wielkanocne mają bogatą i złożoną historię. W niektórych regionach Europy, takich jak Polska, Niemcy czy Austria, babki wielkanocne są wypiekiem tradycyjnym i nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Inne kraje, takie jak Włochy czy Francja mają podobne wypieki, które również są popularne, choć mogą mieć inne nazwy i nieco inne składniki. Babki wielkanocne symbolizują radość ze zmartwychwstania Chrystusa oraz obfitość i dostatek, które są kojarzone z tym wydarzeniem.
Współcześnie babki wielkanocne przybierają różne formy i smaki, od tradycyjnych babek drożdżowych po bardziej nowoczesne interpretacje tego wypieku. Niemniej jednak, niezależnie od formy czy składników, babki wielkanocne pozostają ważnym elementem kulinarnym, który łączy pokolenia i wprowadza świąteczny nastrój podczas obchodów Wielkanocy. Dlatego w naszych sklepach można znaleźć 8 różnych propozycji.
Dla fanów tradycyjnych wypieków babka drożdżowa będzie zdecydowanie dobrym wyborem. Dostępna będzie do kupienia w sklepach w dniach 29-30 marca. Podobnie klasyczną opcją będzie babka piaskowa dostępna w sprzedaży regularnej. Jej mniejszym odpowiednikiem jest mini babka Basi, którą można znaleźć w sklepach przez cały tydzień od 25 do 30 marca. Dla fanów cytrusowych smaków proponujemy babkę cytrynową, która rozpływa się w ustach. Dostępna będzie przez cały tydzień od 25 do 29 marca. Babka czekoladowa to tradycyjna babka o smaku czekoladowym, polana białą i ciemną czekoladą.
Mamy również propozycje bardziej nowoczesne takie jak babka bananowa z chia, z dodatkiem owoców daktyli, polana kajmakiem i udekorowana suszoną żurawiną, bakaliami oraz płatkami migdałów. Włoska propozycja, czyli babka panettone również przypadnie do gustu fanom słodkości i będzie dostępna w sprzedaży w dniach 25 – 29 marca. Nie zapomnieliśmy o weganach i z myślą o nich, przygotowaliśmy wegańską babkę, która w sprzedaży będzie w dniach 28 – 29 marca.
Inne słodkości wielkanocne
Makowiec jest obecnie jednym z najbardziej popularnych wypieków wielkanocnych. Jego tradycja jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Makowiec z rodzynkami, polany lukrem będzie dostępny w sprzedaży w dniach 27 – 29 marca.
Innym tradycyjnym wypiekiem wielkanocnym jest pascha, która ma swoje korzenie w krajach prawosławnych. Torcik pascha w naszych sklepach będzie do kupienia w dniach 28 – 29 marca. Pascha jest nie tylko smacznym wypiekiem, ale także ważnym elementem religijnym i kulturowym, dlatego warto postawić ten torcik na wielkanocnym stole.
Symbolika strudla nie jest tak związana z tradycją religijną jak w przypadku innych wypieków wielkanocnych. Jednakże, z uwagi na popularność i uniwersalność tego wypieku, strudel jabłkowy może być spożywany również podczas świąt i okazji rodzinnych, włączając w to święta Wielkanocne. W sklepach Strudel Warszawski będzie dostępny do kupienia przez cały tydzień od 25 do 30 marca.
Keks tradycyjny, czyli ciasto biszkoptowo-tłuszczowe z dużą ilością owoców kandyzowanych to kolejna propozycja słodkości. Wilgotna i puszysta konsystencja ciasta zachwyci podniebienia podczas świąt Wielkanocnych. Keks tradycyjny będzie dostępny w dniach 27 – 29 marca.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych składamy serdeczne życzenia wszystkim naszym klientom. Niech te świąteczne dni będą pełne uśmiechu, miłości i wspólnego spędzania czasu z najbliższymi. Niech Wielkanoc przyniesie wiele błogosławieństw, wspaniałych chwil oraz obfitości w sercu i w życiu. Wesołych Świąt Wielkanocnych!
#OBSERWUJ NAS
Zobacz nasze filie