Internet oszalał na punkcie tego prostego, a jednocześnie absolutnie przepysznego deseru! Szwedzki hit z cynamonkami podbija serca swoją prostotą i smakiem, który łączy w sobie wszystko, co najlepsze — chrupiące ciasto, ciepły cynamon i kremowe lody.
My postanowiliśmy przygotować jego polską wersję z naszymi ulubionymi cynamonkami z Lubaszki – efekt? Prawdziwe niebo w gębie! 🤎
Składniki:
-
2–3 Cynamonki Weroniki z Lubaszki
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka cukru (najlepiej trzcinowego)
-
½ łyżeczki cynamonu
-
ulubione lody waniliowe lub śmietankowe 🍨
-
sos słony karmel
Sposób przygotowania:
-
Cynamonki pokrój w kostkę – niezbyt drobno, aby zachowały swoją strukturę.
-
Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj, aż powstanie aromatyczny, lekko karmelowy sos.
-
Wrzuć kawałki cynamonek na patelnię i podsmażaj przez kilka minut, aż staną się złociste i lekko chrupiące.
-
Na talerzu lub w miseczce ułóż kulki lodów.
-
Dodaj gorące kawałki cynamonki i polej wszystko sosem ze słonego karmelu.
Nie dziwi nas wcale, że ten przepis zrobił furorę w Szwecji – spróbuj raz, a będziesz do niego wracać częściej, niż myślisz!
Zobacz odcinek: [Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis]


#OBSERWUJ NAS
Zobacz nasze filie