„Pokażę Ci, jak…” przygotować orientalną kanapkę z pieczoną dynią i świeżymi warzywami

Z bułki orientalnej z Lubaszki robimy coś wyjątkowego — połączenie kremowej dyni, chrupiących warzyw i aromatycznego sosu. Prosto, pysznie i z orientalnym twistem.

Jesień to idealny moment na kulinarne eksperymenty z dynią. W tej wersji łączymy jej delikatną słodycz z piklowanymi warzywami, świeżą kolendrą i lekkim jogurtowym sosem. Efekt? Kanapka, która zachwyca kolorem, smakiem i aromatem.

Składniki:

  • Bułka orientalna z Lubaszki

  • ok. 300 g dyni (np. hokkaido)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)

  • ½ łyżeczki papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej)

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 marchewka

  • 1 mały ogórek

  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego

  • ½ łyżeczki cukru

  • szczypta soli

  • odrobina masła lub oliwy do podpieczenia

  • garść świeżej kolendry

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu

  • ½ łyżeczki soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • posiekana kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dynię.
    Pokrój dynię w kawałki, skrop oliwą, posyp papryką, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.
    Wstaw do piekarnika i piecz, aż zmięknie i lekko się zarumieni.

  2. Zrób piklowane warzywa.
    Pokrój marchew w cienkie paski (możesz użyć obieraczki), ogórek w plasterki.
    Wymieszaj ocet z cukrem, szczyptą soli i zalej warzywa. Odstaw na minimum 15 minut.

  3. Przygotuj sos.
    W miseczce wymieszaj jogurt naturalny (lub majonez) z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem i kolendrą.

  4. Złóż kanapkę.
    Przekrój bułkę orientalną z Lubaszki, lekko podpiecz na patelni lub w piekarniku.
    Posmaruj sosem, ułóż pieczoną dynię, piklowane warzywa i świeże ogórki.
    Na wierzchu dodaj świeżą kolendrę i odrobinę ostrej papryczki.
    Zobacz odcinek: [Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis]

#OBSERWUJ NAS