Z bułki orientalnej z Lubaszki robimy coś wyjątkowego — połączenie kremowej dyni, chrupiących warzyw i aromatycznego sosu. Prosto, pysznie i z orientalnym twistem.
Jesień to idealny moment na kulinarne eksperymenty z dynią. W tej wersji łączymy jej delikatną słodycz z piklowanymi warzywami, świeżą kolendrą i lekkim jogurtowym sosem. Efekt? Kanapka, która zachwyca kolorem, smakiem i aromatem.
Składniki:
-
Bułka orientalna z Lubaszki
-
ok. 300 g dyni (np. hokkaido)
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
-
½ łyżeczki papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej)
-
sól i pieprz do smaku
-
1 marchewka
-
1 mały ogórek
-
2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
-
½ łyżeczki cukru
-
szczypta soli
-
odrobina masła lub oliwy do podpieczenia
-
garść świeżej kolendry
Sos:
-
2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
-
½ łyżeczki soku z cytryny
-
sól i pieprz do smaku
-
posiekana kolendra
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj dynię.
Pokrój dynię w kawałki, skrop oliwą, posyp papryką, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.
Wstaw do piekarnika i piecz, aż zmięknie i lekko się zarumieni. -
Zrób piklowane warzywa.
Pokrój marchew w cienkie paski (możesz użyć obieraczki), ogórek w plasterki.
Wymieszaj ocet z cukrem, szczyptą soli i zalej warzywa. Odstaw na minimum 15 minut. -
Przygotuj sos.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny (lub majonez) z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem i kolendrą. -
Złóż kanapkę.
Przekrój bułkę orientalną z Lubaszki, lekko podpiecz na patelni lub w piekarniku.
Posmaruj sosem, ułóż pieczoną dynię, piklowane warzywa i świeże ogórki.
Na wierzchu dodaj świeżą kolendrę i odrobinę ostrej papryczki.
Zobacz odcinek: [Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis]




#OBSERWUJ NAS
Zobacz nasze filie