„Pokażę Ci, jak…” przygotować klasyczne tiramisu z nutą naszej wyjątkowej kawy

W dzisiejszej części cyklu „Pokażę Ci, jak…” przeniesiemy się do słonecznej Italii! Czas na deser, który zachwyca lekkością i aromatem – tiramisu.

Klasyczny, kremowy, z delikatnym biszkoptem nasączonym w kawie Lubaszki, o nutach orzecha i marcepanu. Brzmi pysznie? Zaparz filiżankę naszej kawy i zaczynajmy!

Składniki:

  • 500 g mascarpone

  • 5 żółtek

  • 100 g cukru pudru (lub drobnego cukru)

  • ok. 200 ml mocnej kawy espresso (ostudzonej)

  • ok. 200 g biszkoptów savoiardi (ladyfingers)

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • kakao do posypania

Jak to zrobić:

  1. Zaparz filiżankę kawy i odstaw do ostygnięcia.

  2. Żółtka utrzyj z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta.

  3. Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj na gładki, kremowy mus.

  4. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z kremem, by uzyskać lekką i puszystą konsystencję.

  5. Biszkopty krótko zanurz w wystudzonej kawie i układaj warstwami z kremem.

  6. Wierzch oprósz gorzkim kakao i wstaw do lodówki, by deser nabrał idealnej struktury.

Gotowe tiramisu to połączenie włoskiej klasyki i aromatu naszej kawy – pozwól sobie na chwilę przyjemności!

Zobacz odcinek: [Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis]

 

#OBSERWUJ NAS