W dzisiejszej części cyklu „Pokażę Ci, jak…” przeniesiemy się do słonecznej Italii! Czas na deser, który zachwyca lekkością i aromatem – tiramisu.
Klasyczny, kremowy, z delikatnym biszkoptem nasączonym w kawie Lubaszki, o nutach orzecha i marcepanu. Brzmi pysznie? Zaparz filiżankę naszej kawy i zaczynajmy!
Składniki:
-
500 g mascarpone
-
5 żółtek
-
100 g cukru pudru (lub drobnego cukru)
-
ok. 200 ml mocnej kawy espresso (ostudzonej)
-
ok. 200 g biszkoptów savoiardi (ladyfingers)
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
kakao do posypania
Jak to zrobić:
-
Zaparz filiżankę kawy i odstaw do ostygnięcia.
-
Żółtka utrzyj z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta.
-
Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj na gładki, kremowy mus.
-
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z kremem, by uzyskać lekką i puszystą konsystencję.
-
Biszkopty krótko zanurz w wystudzonej kawie i układaj warstwami z kremem.
-
Wierzch oprósz gorzkim kakao i wstaw do lodówki, by deser nabrał idealnej struktury.
Gotowe tiramisu to połączenie włoskiej klasyki i aromatu naszej kawy – pozwól sobie na chwilę przyjemności!
Zobacz odcinek: [Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis]




#OBSERWUJ NAS
Zobacz nasze filie