W drugim odcinku naszego kulinarnego cyklu „Pokażę Ci, jak…” sięgamy po coś wyjątkowego – rabarbarowe bostocki. To prosty sposób na wykorzystanie kilkudniowej chałki i stworzenie z niej efektownego, migdałowo-owocowego przysmaku.
Ten przepis to esencja kuchni zero waste: chrupiące kromki chałki nasączone aromatycznym syropem z malinowej herbaty, posmarowane kwaśną konfiturą, pokryte kremem migdałowo-maślanym i udekorowane świeżym rabarbarem. Całość zapieczona do lekkiego zarumienienia – idealna na słodką przekąskę lub deser.
Składniki na 6 bostocków:
-
½ bochenka kilkudniowej chałki z Lubaszki
-
2 łyżki cukru pudru
-
200 g rabarbaru
-
½ słoiczka kwaśnej konfitury (np. malinowej z aronią)
-
2 łyżki płatków migdałowych
-
4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Syrop:
-
¼ szklanki (60 ml) wody
-
½ szklanki (60 g) cukru pudru
-
herbata malinowa
Krem migdałowo-maślany:
-
½ kostki (100 g) masła
-
1 szklanka (100 g) płatków migdałowych
-
¾ szklanki (100 g) cukru pudru
-
1 małe jajko
Zapraszamy do oglądania, gotowania i… dzielenia się swoimi wersjami!
Zobacz odcinek: Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis
#OBSERWUJ NAS
Zobacz nasze filie