„Pokażę Ci, jak…” – drugi odcinek naszego cyklu kulinarnego, a w nim rabarbarowe bostocki

W drugim odcinku naszego kulinarnego cyklu „Pokażę Ci, jak…” sięgamy po coś wyjątkowego – rabarbarowe bostocki. To prosty sposób na wykorzystanie kilkudniowej chałki i stworzenie z niej efektownego, migdałowo-owocowego przysmaku.

Ten przepis to esencja kuchni zero waste: chrupiące kromki chałki nasączone aromatycznym syropem z malinowej herbaty, posmarowane kwaśną konfiturą, pokryte kremem migdałowo-maślanym i udekorowane świeżym rabarbarem. Całość zapieczona do lekkiego zarumienienia – idealna na słodką przekąskę lub deser.

Składniki na 6 bostocków:

  • ½ bochenka kilkudniowej chałki z Lubaszki

    Chałka duża ręcznie pleciona

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 200 g rabarbaru

  • ½ słoiczka kwaśnej konfitury (np. malinowej z aronią)

  • 2 łyżki płatków migdałowych

  • 4 łyżki cukru pudru (do posypania)

Syrop:

  • ¼ szklanki (60 ml) wody

  • ½ szklanki (60 g) cukru pudru

  • herbata malinowa

Krem migdałowo-maślany:

  • ½ kostki (100 g) masła

  • 1 szklanka (100 g) płatków migdałowych

  • ¾ szklanki (100 g) cukru pudru

  • 1 małe jajko

Zapraszamy do oglądania, gotowania i… dzielenia się swoimi wersjami!

Zobacz odcinek: Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis

#OBSERWUJ NAS