W trzecim odcinku cyklu „Pokażę Ci, jak…” sięgamy po klasykę śniadaniowego stołu – jajka po turecku – i podkręcamy je azjatyckim twistem. Aromatyczny, chrupiący olej chili, kremowy jogurt, idealnie ugotowane jajka w koszulkach i sezonowe szparagi. Do tego kromka solidnego chleba. Szybko, konkretnie i z pazurem.
To danie łączy klasykę kuchni tureckiej z wyrazistymi smakami Azji Wschodniej. Efekt? Intensywne, ale zbalansowane połączenie, idealne na śniadanie, brunch lub nietuzinkową kolację.
Składniki:
- 400 ml jogurtu greckiego
-
4 jajka
-
1 łyżka dowolnego octu (do gotowania jajek w koszulkach)
-
5 zielonych szparagów
-
pół pęczka drobnego szczypiorku
-
kilka kromek chleba drwala
Olej chili:
-
4 łyżki prażonych, solonych orzeszków ziemnych
-
4 łyżki sezamu
-
1 łyżka płatków chili
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżka syropu z agawy
-
2 łyżki oleju z prażonego sezamu
-
100 ml oleju słonecznikowego
-
szczypta soli
Zapraszamy do oglądania, gotowania i dzielenia się efektami – niech aromaty rozejdą się po kuchni!
Zobacz odcinek: Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis
#OBSERWUJ NAS
Zobacz nasze filie