„Pokażę Ci, jak…” – odcinek trzeci, czyli jajka po turecku z azjatyckim twistem

W trzecim odcinku cyklu „Pokażę Ci, jak…” sięgamy po klasykę śniadaniowego stołu – jajka po turecku – i podkręcamy je azjatyckim twistem. Aromatyczny, chrupiący olej chili, kremowy jogurt, idealnie ugotowane jajka w koszulkach i sezonowe szparagi. Do tego kromka solidnego chleba. Szybko, konkretnie i z pazurem.

To danie łączy klasykę kuchni tureckiej z wyrazistymi smakami Azji Wschodniej. Efekt? Intensywne, ale zbalansowane połączenie, idealne na śniadanie, brunch lub nietuzinkową kolację.

Składniki:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 4 jajka

  • 1 łyżka dowolnego octu (do gotowania jajek w koszulkach)

  • 5 zielonych szparagów

  • pół pęczka drobnego szczypiorku

  • kilka kromek chleba drwala

    Chleb drwala

Olej chili:

  • 4 łyżki prażonych, solonych orzeszków ziemnych

  • 4 łyżki sezamu

  • 1 łyżka płatków chili

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka syropu z agawy

  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu

  • 100 ml oleju słonecznikowego

  • szczypta soli

 

Zapraszamy do oglądania, gotowania i dzielenia się efektami – niech aromaty rozejdą się po kuchni!

Zobacz odcinek: Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis

 

#OBSERWUJ NAS