W naszym kulinarnym cyklu „Pokażę Ci, jak…” prezentujemy dziś przepis na wyjątkową, letnią przekąskę, która zachwyci zarówno miłośników klasycznych smaków, jak i tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Zapiekanka XXL to połączenie chrupiącej pszennej bagietki, delikatnej mortadeli, słodkiej gruszki i kremowego, białego sosu – idealne na szybki lunch, brunch lub lekką kolację.
Składniki (1 porcja / 1 długa połówka bagietki):
Podstawa:
-
-
½ pszennej bagietki z Lubaszki (przekrojonej wzdłuż)
-
-
-
- 2–3 plastry mortadeli (najlepiej włoskiej z pistacjami, ale może być klasyczna)
- 1/2 dojrzałej gruszki (pokrojonej w cienkie plastry, bez skórki)
-
Biały sos:
-
-
- 200ml śmietanki 30% (ok. 30 ml)
- 1 łyżeczka ricotty
- 1/2 łyżeczki masła
- 1/2 ząbka czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty)
- sól, świeżo mielony pieprz
- (opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej lub tymianku)
-
Dodatkowo:
-
- tarty parmezan lub grana padano (ok. 1–2 łyżeczki)
- rukola lub świeży tymianek do podania (opcjonalnie)
- odrobina miodu lub figowej konfitury (opcjonalnie – do podkreślenia gruszki)
PSSS zapiekanka XXL smakuje najlepiej na ciepło ze startym parmezanem!
Zobacz odcinek: [Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis]
Przygotuj własną zapiekarnę XXL i pochwal się, jak ci wyszło!




#OBSERWUJ NAS
Zobacz nasze filie