„Pokażę Ci, jak…” odcinek siódmy – zapiekanka XXL

W naszym kulinarnym cyklu „Pokażę Ci, jak…” prezentujemy dziś przepis na wyjątkową, letnią przekąskę, która zachwyci zarówno miłośników klasycznych smaków, jak i tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Zapiekanka XXL to połączenie chrupiącej pszennej bagietki, delikatnej mortadeli, słodkiej gruszki i kremowego, białego sosu – idealne na szybki lunch, brunch lub lekką kolację.

 

Składniki (1 porcja / 1 długa połówka bagietki):

 Podstawa:

 

 

      • 2–3 plastry mortadeli (najlepiej włoskiej z pistacjami, ale może być klasyczna)
      • 1/2 dojrzałej gruszki (pokrojonej w cienkie plastry, bez skórki)

Biały sos:

      • 200ml śmietanki 30% (ok. 30 ml)
      • 1 łyżeczka ricotty
      • 1/2 łyżeczki masła
      • 1/2 ząbka czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty)
      • sól, świeżo mielony pieprz
      • (opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej lub tymianku)

 Dodatkowo:

    • tarty parmezan lub grana padano (ok. 1–2 łyżeczki)
    • rukola lub świeży tymianek do podania (opcjonalnie)
    • odrobina miodu lub figowej konfitury (opcjonalnie – do podkreślenia gruszki)

PSSS zapiekanka XXL smakuje najlepiej na ciepło ze startym parmezanem!

Zobacz odcinek: [Kliknij tutaj, by obejrzeć przepis]

Przygotuj własną zapiekarnę XXL i pochwal się, jak ci wyszło!

#OBSERWUJ NAS