Pij i pomagaj – Lubaszka x Akogo

Kawa – wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez niej. Teraz w Lubaszce można rozkoszować się jej smakiem i jednocześnie pomagać! Przez cały kwiecień 2 złote ze sprzedaży każdej kawy przekazujemy fundacji Ewy Błaszczyk Akogo?

 

To już nasza druga współpraca. W ramach poprzedniej akcji udało nam się zebrać 57 870 złotych, która zasiliły konto fundacji Ewy Błaszczyk Akogo?

Akogo? jest polską organizacją pozarządową, zajmującą się systemowym rozwiązywaniem problemów osób w śpiączce. Gdy rozpoczynała działalność, w naszym kraju nie istniała systemowa pomoc dla pacjentów po ciężkich urazach mózgu, przebywających w śpiączce.

Fundacja wybudowała klinikę „Budzik” – pierwszy w kraju, wzorcowy ośrodek rehabilitacyjny dla dzieci w śpiączce. Do marca 2023, w klinice „Budzik”, która działa od lipca 2013, wybudziło się 100 dzieci. W kolejnym kroku uruchomiła także klinikę „Budzik” dla dorosłych w Warszawie, aby również dorosły pacjent, który zapadł w śpiączkę, mógł zostać objęty fachową i skuteczną pomocą.

Przez cały kwiecień 2 złote ze sprzedaży każdej kawy Galeria Wypieków Lubaszka przekazuje fundacji Akogo? w ramach akcji Pij i Pomagaj.

 

 

Nasze nowe kawy

Kawy w Lubaszce przeszły ostatnio prawdziwą metamorfozę. Od kilku tygodni fani czarnej kawy wypiją u nas nowe wyraziste i esencjonalne Espresso oraz Doppio z lekką nutą orzechową, a także delikatne Americano, które można popijać do ulubionego ciasta lub kanapki. 

Miłośnicy kaw z mlekiem też znajdą opcję dla siebie wśród trzech nowych kaw: Doppio macchiato do wypicia na raz, aksamitne Flat white o idealnie zbalansowanym smaku lub duże i mleczne Latte macchiato z lekką pianką. 

Zmiana naszych kaw to jednak nie sam sposób podania, ale przede wszystkim same ziarna. W poszukiwaniu idealnego smaku, przez tygodnie testowaliśmy ziarna kaw z 3 kontynentów: Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Ostatecznie wybraliśmy certyfikowane ziarna brazylijskiej Arabiki z farmy Agua Limpa do Paraíso o głębokich nutach orzechów laskowych, czekolady i marcepanu.

Po kilku tygodniach zielone ziarna są wydobywane z wysuszonych owoców, ponownie myte i wysyłane 10 000 km do Polski. Tutaj trafiają one do zaprzyjaźnionej białołęckiej palarni Prawda Coffee Roastery, która opracowała unikatowy profil palenia ziaren, podkreślając proces karmelizacji ziaren, sprawiając, że nigdzie indziej na świecie nie ma takiej samej kawy jak właśnie w Lubaszce.

Nasi bariści przeszli szkolenie, aby głęboko rozumieli proces parzenia kawy, znali nowe ziarna, a także idealnie spienili mleko czy stworzyli śliczne latte arty w filiżankach. W końcu to nie tylko jakość kawy, ale właśnie wiedza i pasja baristów sprawiają, że każda filiżanka kawy z Lubaszki to chwila prawdziwej przyjemności.

Zachęcamy do spróbowania naszych nowy kaw i wspólnego pomagania!

 

#OBSERWUJ NAS